2012. november 24., szombat

Kottablet

A Brüsszeli Filharmonikusok, a Samsung és a neoScores egyedi digitalizálási projektbe kezdett: kottafüzetek helyett tábla PC-k.

 

Papírkotta / "e-kotta"?

Sok a papírfogyasztás a világon, mondják a zöldek... Most itt a lehetőség, hogy csökkentsük ezt a mennyiséget a zenekarok munkájának forradalmasításával.
A Brüsszeli Filharmonikusok 92 tagja e-kottát használt egy tesztkoncert során, s a tabletek nagyon jól helytálltak. A kísérlethez a Samsung 100 táblagépet ajánlott fel, melyekre a neoScores különleges kottaszoftvert fejlesztett ki. A próbára november 7-én került sor a Flagey-ben, Brüsszel központjában, és a Galaxy Note 10.1 alkalmasnak bizonyult a feladatra. A zenészek a hangjegyek leolvasásán kívül jegyzeteket is készíthetnek a digitális toll segítségével.
A nyomtatási, tárolási és terjesztési feladatok elhagyásával évi 25 000 eurót lehetne megspórolni.


Speciális koncert üzemmód

A SG.hu munkatársai már egyszer tesztelték a Galaxy Note 10.1 készüléket, szerintük a Note nagy tudású, ugyanakkor nagyon vékony (9 mm), könnyű (600 gramm), viszont a vastag keret miatt rendesen meg lehet fogni. A bekapcsológomb, a hangerőszabályzó, az infravörös érzékelő és a micro SD kártya bővítőhely a tetején van, míg alul az áramcsatlakozó és a toll. Egyik hibája a terméknek, hogy a tollat alulról lehet kihúzni, nem pedig felülről. Egy másik hibája, hogy nincs micro-USB csatlakozója, így csak a saját speciális kábelével lehet feltölteni, amit vagy viszünk magunkkal vagy otthon tehetjük csak töltőre.
Galaxy Note 10.1
Az okos S toll jóval hosszabb és vastagabb lett elődeihez képest, és a négyzetes keresztmetszet is hozzájárul praktikusságához, így a kotta könnyebben megváltoztatható, melyet a zenekar vezetője és tagjai meg tudnak osztani egymással. Az oda-vissza váltás is könnyű a kották között. A 15 GB tárhelynek köszönhetően a zenészek több kreatív ötleten dolgozhatnak, optimalizálhatják azokat, bárhol is legyenek éppen.
Az alábbi videóban a zenészek beszélnek saját innovációs tapasztalataikról, és a Samsung vállalat emberei is megszólalnak:


A tabletek különleges koncert üzemmódban dolgoznak, hogy elkerüljék az interferenciát az előadás alatt, ezenkívül Smart Stay biztosítja, hogy a képernyőn megjelenő kép aktív maradjon, amíg a zenészek azt nézik. A projektre kifejlesztett szoftver arra is ügyel, nehogy véletlenül többet lapozzon az ember vagy akaratlanul a nagyítást aktiválja.

Alternatív direktíva

A próba alkalmával a filharmonikusok Michel Tabachnik vezényletével Wagnert és Maurice Ravel Boleroját játszották el. Eddig sok időt vett igénybe a rengeteg nyomtatás, a kották összeragasztása és szétosztása a résztvevők között, amely nagy papírmennyiséget jelent, és sok helyet foglal később az archívumban. Egy olyan szervezet, mint a Brüsszeli Filharmonikusok, idényenként 100-nál is több koncerttel számol, így nem nehéz rájönni, hogy érdemes más alternatívára átállni a papírról. A próbaüzem annak a kiindulópontja, hogy a zenekar idővel lecserélje a papír alapú kottákat, és inkább digitális változatokat alkalmazzon. Természetesen a szoftver és hardver részeket még tovább tökéletesítik a cégek, de ha ez a módszer a későbbiekben is beválik, komolyabb változásokra számíthatunk a zene világában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése