2012. szeptember 26., szerda

Okostelefonról szabályozható az intelligens villanykörte

Mostantól nem kell azon gondolkodnunk, ha elmegyünk otthonról, hogy vajon felkapcsolva felejtettük-e a villanyt. A Kickstarteren – amely a kreatív projektek egyik legnagyobb finanszírozási platformja a világon – mutatja be a fejlesztő csapat egyik tagja, Phil Bosua a LIFX nevű, több színű, energiatakarékos LED izzó prototípusát. Ennek a legnagyobb érdekessége, hogy nem csak a hagyományos, falra felszerelt kapcsolóval használható, hanem okostelefonról is szabályozhatjuk a világítást.


LIFX alkalmazás

Használata nem igényel nagy tudást, elég lecserélni a hagyományos égőt a LIFX intelligens izzóra, amely WiFi kompatibilis. Kezeléséhez egy ingyenes alkalmazást kell letölteni az App Store vagy Google Play útján az Android vagy iOS rendszerű okostelefonunkra. A lényeg, hogy a lámpa mindig kapjon áramot, tehát legyen bekapcsolva, és már állítgathatjuk is kedvünk szerint a fény erejét, színét, vagy hogy mikor és mennyi időn át világítson. Több ilyen izzó használata esetén azok hálózatba szerveződnek, és egyetlen alkalmazással irányíthatóak.

A szomszéd kertje megint "zöldebb" - előnyök:

  • Csökkenthető energiaköltség: csak 10 W-ot fogyaszt a hagyományos, 60 W-os égőkkel szemben, fényereje azonban egyenértékű vele.
  • Akár 25 év tartósság is lehetséges.
  • Vezeték nélküli irányíthatóság távolról is.
  • Hangulathoz állítható fényerő és szín, zenéhez hangolható villogás.
  • Automatikus ki- és bekapcsolás távozáskor vagy érkezéskor.
  • A meglévő, hagyományos kapcsoló is használható  marad.
  • Ébredéshez vagy elalváshoz beállítható lassan növekvő vagy csökkenő fényerő.

LIFX Labs

A LIFX Labs (korábbi nevén LimeMouse) tervezők, fejlesztők, hackerek és alkotók lelkes csapataként egy melbourne-i garázsban, Ausztráliában kezdte meg a munkát, amely ma már a Bay Area térségére is kiterjed.
A csapat jelenlegi tagjai:
Phil Bosua – feltaláló
Andrew Birt – marketing
Dave Evans – műveletirányítás
Andy Gelme – mérnök
Guy King – termékfelelős
John Bosua (Phil Bosua édesapja) – felhasználói felület/felhasználói élmény

Jövőbeni tervek

Egyelőre a cél a sorozatgyártás elindítása, melyhez az internetezőktől gyűjtenek támogatást. Ellenben a csapat tervezi, hogy Windowsos, Maces és Linuxos vezérlőszoftvert is kifejleszt, ill. a felhasználói élmények tekintetében is várható még további eredmény. A biztonságot illetően a LIFX éppannyira biztonságos lesz, mint a WiFi hálózatunk, pl. a WiFi hálózat jelszava nélkül nem tudjuk vezérelni az intelligens izzókat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése