2012. szeptember 30., vasárnap

Kim Dotcom illegális tevékenységei után vizsgálódnak illegálisan

Az eljárási hibáknak köszönhetően Kim Dotcom várhatóan megússza az Egyesült Államok felé történő kiadatását. Az új-zélandi miniszterelnököt megdöbbentette, hogy a „kormányzati kémek” törvénytelenül járhattak el az ügyben.

Vizsgálat lesz a vizsgálódásból

Kim Dotcom a MegaUpload kitalálójaként, és az ellene folyó nyomozások miatt vált igazán közismertté a világban. A hírek szerint Dotcom után illegálisan kutakodott az új-zélandi kormányzati kommunikációs biztonsági ügynökség, a Government Communications Security Bureau (GCSB). A szigetországi törvények értelmében az állampolgáraikat és a hosszabb ideje ott élőket nem figyelhetik meg. Dotcom 2010 november 29-én kapott letelepedési engedélyt, így a miniszterelnök, John Key vizsgálatot rendelt el a megfigyelések ügyében.

Titkos hozzáférés…

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a nyomozása során titokban gyűjtött anyagot Dotcom ellen. Illegálisan tartott házkutatást és klónozta a lefoglalt merevlemezeket, miután a helyi rendőrség őrizetbe vette Dotcomot, és zárolta a bankszámláit. Mint kiderült, korábban le is hallgatták a GCSB segítségével.

Nem lesz kiadatás?

Jó fogódzó lehet Kim Dotcomnak ez a törvénytelenség, mivel az új-zélandi legfelsőbb bíróság ítélete szerint az FBI-nak és az Egyesült Államoknak tájékoztatást kell adniuk a bizonyítékokról. A kiadatási tárgyalás ez év augusztusáról 2013. március 25-re halasztódott, és amennyiben az összegyűjtött bizonyítékok nem támasztják egyértelműen alá, hogy megsértette Új-Zéland törvényeit, fellélegezhet egy kis időre.


Forrás: SG.hu: Az új-zélandi titkosszolgálat kémkedett Kim Dotcom után
Kép: TorrentFreak: liberation.jpg 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése